Top

De Equipagie van de Hollandia en de Amsterdam

Nieuw
  • De Equipagie van de Hollandia en de Amsterdam
15,00

De Equipagie van de Hollandia en de Amsterdam

Bedrijvigheid van de VOC in 18e-eeuws Amsterdam

 

Twee eeuwen lang, van 1602 tot 1795, heeft de Verenigde Oost-Indische Compagnie zich met scheepvaart, handel en nijverheid in Europa en Azië bezighouden.

De letters VOC roepen vele associaties op, van multinationale betrekkingen en Nederlandse expansie tot reizen in verder exotische streken en het harde zeemansbestaan.

Dit boek biedt een momentopname uit het langdurige bestaan van deze wereldwijde handelsonderneming. De aandacht richt zich dit keer niet op de situatie overzee, maar juist op het bedrijf in Nederland en de wijze waarop het zich hier manifesteerde.

Het is een micro geschiedenis van de kamer Amsterdam van de VOC in de jaren 40 van de 18e eeuw.

Hierin staan de tastbare benodigdheden van scheepsbouw en scheepvaart centraal. Evenzeer komen de mensen aan bod, die bij of voor de Compagnie in de stad Amsterdam werkzaam waren. Deze invalshoeken worden aangedragen door twee VOC-schepen, de Hollandia en de Amsterdam.

Zij werden toen in Amsterdam gebouwd en vergingen beide kort na vertrek op hun eerste reis. Dit boek verdiept zich daarom in de equipagie van de Hollandia en de Amsterdam. Allereerst gaat deel 1 in de betekenis van VOC-schepen voor de bestudering van de 17e en de 18e-eeuwse Nederlandse materiële cultuur.

Deel 2 richt zich op de interne organisatie van het bedrijf.

 

Boek is als nieuw, rijkelijk geïllustreerd

Hardcover, 318 pagina'sVerwachte levertijd: 3 dagVoorraad: 1
Reviews (0)
Stuur naar een vriend
@
@