Top

Eindstrijd en ondergang van de Indische bestuursdienst

Nieuw
  • Eindstrijd en ondergang van de Indische bestuursdienst
10,00

Eindstrijd en ondergang van de Indische bestuursdienst

het corps binnenlands bestuur op Java 1945 - 1950

 

Dit boek handelt over de wederopbouw, beproeving en uiteindelijke opheffing van het voormalig korps Binnenlands Bestuur, voorzover dit in de jaren na de Tweede Wereldoorlog op Java (inclusief Madoera) werkzaam was.

Tot de Japanse bezetting (1942 - 1945) vormden de ambtenaren van dit korps-allen Nederlanders en doorgaans academisch opgeleid-de ruggengraat van het binnenlands bestuur in Nederlands-Indië.

Het betrof een groep van circa 600 man, die als gezaghebber, controleur, assistent-resident, resident of gouverneur tezamen met Indonesische bestuursambtenaren het lokaal, regionaal en provinciaal bestuur uitoefenden.

In de naoorlogse jaren werden de BB- ambtenaren geconfronteerd met een situatie welke werd gekenmerkt door de politisering van het Indisch bestuur en militarisering van de Nederlandse partij, een en ander onder de druk van een ernstige politieke en militaire confrontatie met de Republiek Indonesië.

Deze situatie bemoeilijkte en veranderde niet alleen de taak uitoefening, maar impliceerde tevens een bedreiging van hun loopbaan, hun aanwezigheid overzee en soms van hun leven en goed.

Deze studie richt zich op de vraag hoe het BB zich qua organisatiestructuur, bemanning, middelen, bevoegdheden en taken aan deze omstandigheden aanpaste, welke specifieke oorzaken en overwegingen doorgaan ten grondslag lagen en welke gevolgen die aanpassing had voor het functioneren van het korps en van het Nederlands gezag in het algemeen.

 

Boek in prima conditie, geïllustreerd

Hardcover, 374 pagina'sVerwachte levertijd: 4 dagVoorraad: 2
Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over