Top

Met zeil en treil (De Tjalk in binnen-en buitenvaart)

Nieuw
  • Met zeil en treil (De Tjalk in binnen-en buitenvaart)
15,00

Met zeil en treil (De Tjalk in binnen-en buitenvaart)

 

Met zeil en treil; 18e eeuwse advertentietekst als titel van een boek over tjalken. Een schip werd in die tijd te koop aangeboden, al dan niet met zeil en treil, hetgeen wil zeggen: geheel compleet en vaarklaar. Het is een

Met het woord tjalk wordt niet alleen een bepaald scheepstype aangeduid, doch tegelijkertijd is het de verzamelnaam van een aantal aan elkaar verwante schepen, die te beschouwen zijn als "leden van de tjalken familie".

In dit boek wordt het woord tjalk in de uitgebreide zin van het woord opgevat. Een schets van de ontwikkeling van de houten tjalken, smakken en koffen is de korte inleiding van de uitgebreide beschrijving van de tjalk zoals hij sinds 1880 voer en nu nog vaart.

Hierbij heeft de auteur zich niet beperkt tot de technische kant van de zaak zoals de bouw, verschillende modellen en de tuigage, maar eveneens worden behandeld de functie van deze schepen, de lading die zij vervoerden en het water dat zij bevoeren.

Een foto zegt meer dan 1000 woorden zegt men wel eens. Welnu, ruim 250, merendeels unieke foto's vulden de tekst aan.

De tjalk met zeil en treil. Een compleet boek over tjalken? Het laatste woord op dit gebied? Het is niet te hopen, er blijft op dit terrein nog zeer veel te onderzoeken en te beschrijven.

Maar de tjalk die in dit boek is beschreven wordt vaarklaar opgeleverd. Niet alleen het schip, maar ook de schipper, de lading en het vaarwater krijgen de aandacht. Samen vormen zij een onlosmakelijk geheel.

 

Boek in prima conditie, rijkelijk geïllustreerd

Hardcover, 160 pagina'sVerwachte levertijd: 4 dagVoorraad: 1
Reviews (0)
Type de code over
Stuur naar een vriend
@
@
Type de code over